Amerikalı hip-hop ve popüler müzik grubu Black Eyed Peas'in serüveni, 1989 yılında, William Adams (will.i.am) ve Allen Pineda'nın (Apl.de.ap) Los Angeles'ta bir araya gelmesiyle başladı. Ruthless Kayıt Şirketi ile yaptıkları anlaşmanın ardından, arkadaşları Dante Santiago'nun da aralarına katılmasıyla Atban Klann adını aldılar. Atban Klann'ın ilk albümü hiçbir zaman raflardaki yerini almadı. Bunun nedeni, kayıt şirketinin, grubun müziğini bir kalıba oturtamaması ve albümü 'satılabilir' özelliklerde bulmamasıydı.
"Black Eyed Peas" İsmi
Ruthless Kayıt Şirketi'nin sahibi Eazy-E'nin 1995 yılında AIDS hastalığına yenilerek yaşamını yitirmesinin ardından grup, adını Black Eyed Peas ("Börülceler") olarak değiştirdi. Will.i.am, bu durumu, "Monkey Business" albümünün ön yüzünde "Börülce bizim ruhumuzu besliyor" sözüyle anlatmıştı.
Grubun değişim süreci, Black Eyed Peas isminin alınmasıyla durulmadı. Üçüncü grup üyesi, Jaime Gomez'in (Taboo) katılımıyla değişmiş oldu. Arka plan vokallerinde ise Kim Hill yer alacaktı. Los Angeles'ın "Gangsta Rap" tarzından uzak durmaya özen gösterdiler. 90'lı yılların ortalarında yerel bir kulüpte boy göstermeye başladılar. Kısa süre sonra Interscope Kayıt Şirketi ile anlaştılar ve ilk albümleri olan "Behind The Front"u 1998 yılında beğeniye sundular.
"Joints and Jam" adlı şarkıyla önemli bir çıkış yakalayan ve büyük ilgi gören albümü, 2000 tarihli "Bridging The Gap" izledi. Macy Gray katkılı "Request + Line", albümün çıkış parçası oldu.
Elephunk Albümü ve 'Fergie'
Black Eyed Peas'i, tüm dünyanın konuştuğu ve şarkılarını ezberlediği bir grup haline getiren albüm ise hiç kuşkusuz "Elephunk" oldu. 2003 yılında beğeniye sunulan "Elephunk"ta grubun çok önemli bir misafiri vardı: yeni kadın vokalistleri Stacy Ferguson (Fergie). Kim Hill'in yerine gruba dahil olan Fergie, Black Eyed Peas'e müthiş bir enerji kazandırdı.
İngiltere listelerinde 6 hafta boyunca birinci sırada kalmayı başaran ve yıl sonunda 2003'ün en çok satılan teklisi olduğu açıklanan savaş karşıtı çıkış parçaları "Where Is The Love?" ("Sevgi Nerede?") ile tüm dünyada büyük yankı uyandırdılar. Hemen ardından "Shut Up" ("Kes Sesini") adlı parçanın teklisi raflardaki yerini aldı. Elde edilen başarı yine beklenenin üzerindeydi. Ülkemizde de yabancı müzik listelerinin zirvesine yerleşen şarkı, Türk dinleyicilerinin de grubu yakından tanımasını ve sevmesini sağladı. Albümün üçüncü teklisi olan "Hey Mama" da benzer satış rakamlarıyla özellikle İngiltere ve Almanya'da zirveye yerleşti.
Black Eyed Peas imzalı "Let's Get Retarded" adlı şarkı, tüm dünyada yayınlanacak olan NBA finalleri için "Let's Get It Started" ("Haydi başlatalım") olarak yeniden düzenlendi. Agresif şarkı sözlerinin yumuşatıldığı ve basketbol ruhunun daha baskın olarak hissettirildiği şarkı ile kariyerlerinin zirvesine ulaştılar. Ayrıca bu dönemde, dünyanın en çok satılan bilgisayar oyunu The Sims'in "The Urbz: Sims In The City" sürümü için, "Shut Up" ve "Let's Get It Started" şarkılarını, oyundaki karakterlerin sanal diline uygun biçimde yeniden seslendirdiler.
Monkey Business
Büyük başarı getiren "Elephunk"ın ardından 7 Haziran 2005 tarihinde "Monkey Business" albümü geldi. İlk tekli için "Don't Phunk With My Heart" adlı çalışmayı seçtiler. Amerika Birleşik Devletleri listelerinde büyük yankı uyandıran ve Billboard Hot 100'de 3. sıraya kadar yükselmeyi başaran şarkı, gruba, kariyerinin en büyük sıçrayışını yaşatırken, "En İyi Rap Performansı Yapan Grup" dalında bir de Grammy ödülü kazandırdı. "Don't Phunk With My Heart", İngiltere listelerinde üçüncü, Kanada'da beşinci, Avustralya'da ise birinci sıraya yerleşti.
Sonrasında gündeme gelen "My Humps" adlı şarkı da, sıradışı şarkı sözlerine rağmen büyük başarı getirdi. Bazı internet sitelerinde dinleyiciler şarkıyı ağır biçimde eleştirirken, Something Awful adlı site, "My Humps"a "Yılın En Aptal Şarkısı" ünvanını layık gördü. Bu küçük tepkilere rağmen "Monkey Business" tüm dünyada müthiş bir ilgi gördü ve ilk haftasında 295.000 kopya satarak Billboard 200 Albüm Listesi'nde ikinci sırada yer aldı.
Bu arada Black Eyed Peas grubu üyeleri, sosyal sorumluluklarını yerine getirmek adına, tüm dünyada zor durumda olan çocuklara yardım için Pea Pod adlı bir dernek kurdular. Dernek; çalışmalarına, 2006 Şubat'ında grubun Hollywood'da verdiği ve Sergio Mendes, Jessica Simpson gibi isimlerin katılımıyla renklenen bir yardım konseriyle başladı. Konserler bugün de bütün hızıyla sürüyor.
Grup, Nisan ayında başlayan 2006 turnesi dahilinde 9 Haziran'da Türkiye'yi de ziyaret edecek. Efes Pilsen One Love Festivali kapsamında gerçekleşecek olan konser ile Türk müzikseverler, Black Eyed Peas ile ilk kez İstanbul'da buluşacak.
Dünya çapında bugüne (Haziran 2006) dek 17 milyona yakın albüm satan Black Eyed Peas grubu, özgün tarzı ve bitmek bilmeyen enerjisiyle gelecek yıllarda da adından sıkça söz ettirecek gibi görünüyor.
[URL=http://imageshack.us]
[/URL